Передноворічне інтерв’ю мера Павлограда Анатолія Вершини

«ДЛЯ НАС ЦЕ БУВ РІК ВИПРОБОВУВАНЬ, ЗМІН, ВИБОРУ ТА НОВИХ ЗВЕРШЕНЬ!»

Щороку чиновники всіх рівнів звітують перед громадськістю про виконану роботу, розповідають про плани на майбутній рік. Не став винятком і міський голова Павлограда Анатолій Олексійович Вершина, який публічно відзвітував перед жителями міста ще в середині грудня. Однак кореспонденти нашої газети вже традиційно вирішили особисто поспілкуватися з мером і дізнатися, а чого ж хоче він сам, які досягнення за рік, що минає, для міста вважає найбільшими, які нові та нестандартні ідеї він хотів би втілити в життя і з яким гаслом увійде місто у новий 2020 рік.

Основним досягненням в 2019 році для нашого міста мер вважає стабільність та прогрес, а також формування у павлоградців суспільної української моралі.

«Я би розділив це питання на дві складові: моральну та матеріальну (матеріально-технічну, інфраструктурну). Що стосується моральної сторони, то люди стали кращими, більш відповідальними. Так у нас ще багато моральних претензій один до одного, але їх все таки стало менше. Ми нарешті почали розуміти, що це наше місто, що це наша країна, почали формувати в собі суспільну українську мораль та загальну відповідальність. Павлоградці змінюються, стають більш освіченими, по іншому ставляться до своїх будинків. Ось, наприклад, ми, коли зробили Дитячий парк, спочатку все ламали, смітили, ходили по газонах. А зараз люди почали робити один одному зауваження, бо вже розуміють, що це їхнє. Тим більше, що роботи за останні чотири роки в місті було зроблено дуже багато. – каже міський голова. – Щодо матеріальної сторони, то в 2019 році в Павлограді було реалізовано багато комунальних проєктів, пов’язаних з водо- та теплопостачанням, модернізацією систем освітлення тощо».

В черговий раз Анатолій Олексійович підкреслив, що ситуація з теплопостачанням та водопостачанням (комунальними боргами) не дає місту практично розвиватися. Бо фактично більшість коштів міського бюджету йде на компенсацію неплатежів населення.

Але за словами мера, вперше за багато років цей опалювальний сезон Павлоград закінчить дуже добре – прогнозується, що оплата за спожитий газ вийде на рівень 90 %.

«Це досягається за рахунок модернізації та економного використання енергоносіїв. Так, наприклад, за листопад ми використали газу в системі теплозабезпечення всього на 14 мільйонів, тоді як в 2018 році – на 30 мільйонів. На сьогодні тепло в будинки подається якісно, його достатньо. Водночас в цьому році було створено нове КП «Павлоградтрансенерго», яке буде займатися постачанням тепла. На баланс цього підприємства ми передамо всі комунальні котельні (це лікарні, заклади освіти)»,

– зауважив міський голова.

За останні роки нарешті почало розвиватися комунальне підприємство «Затишне місто».

«Коли я прийшов на посаду міського голови, у підприємства був борг по податкам в сумі близько 8 мільйонів гривень. Тому воно не могло розвиватися. Але на сьогодні боргу вже майже немає. І за цей рік «Затишне місто» вже заробило собі господарчим способом майже 4,5 млн грн. Воно стало набагато краще працювати. Місто облаштовується, стає красивим та комфортним для мешканців»,

– каже Анатолій Вершина.

Водночас, напередодні Нового року, вже на цьому тижні, в Павлограді на 4-му майданчику запустять в роботу нову гідролізну установку для очищення та знезараження питної води, а також нову машину подачі стисненого повітря на очисних спорудах, що дасть можливість значно скоротити витрати електроенергії.

«Багато роботи було зроблено стосовно дорожнього господарства. За рахунок обласного та міського бюджету був проведений капремонт вул. Соборної, головної площі міста. 20 млн грн з міського бюджету було витрачено на поточний ремонт доріг»,

– зауважує мер.

В цьому році в Павлограді завершена реконструкція скверу ім. Шевченка. Його зробили красиво та якісно. Центр міста змінився на краще.

«Попереду ще капітальний ремонт вул. Центральної (зокрема заміна системи водовідведення, дощової каналізації, комунікацій під дорогами). До речі, в цьому році була проведена масштабна робота по реконструкції системи дощової каналізації по вул. Озерна, Ганни Світличної, Інтернаціональній, Соборній, Горького. Ця проблема за десятки років нарешті вирішена. Силами КП «Затишне місто» зроблена система дощової каналізації по вул. Кравченка біля амбулаторії № 7. Зазначу, в усі ці проєкти ми не вкладали бюджетні кошти, лише платили заробітну плату працівникам КП, все інше було зроблено за рахунок їхньої господарської діяльності. Це дало можливість зекономити десятки мільйонів гривень бюджету. До речі, вже розроблений проєкт дощової каналізації по вул. Новоселівській та Балашовській. І в 2020 році ми обов’язково повернемось до цього питання»,

– каже міський голова.

– Анатолій Олексійович, а що було в цьому році в місті було зроблено вперше?

– Ну це і відкрита презентація бюджету міста перед громадськістю. Вперше в місті була створена Молодіжна рада.

Запрацювала «Гаряча лінія міського голови», яка вже сьогодні дає свої результати. Тепер людям не треба дзвонити диспетчерам комунальних служб та підприємств, достатньо знати один номер телефону. Всі ці звернення фіксуються та передаються у відповідні структури.

В 2019 році з січня запрацювало КП «Муніципальна варта», яке допомагає поліції та іншим службам міста в охороні громадського порядку, попередженні вчиненні злочинів.

Ми почали розробляти стратегію розвитку Павлограда на наступні роки. У цьому процесі може взяти участь будь-який небайдужий мешканець міста. Над стратегією вже працюють спеціалісти, а також члени Громадської ради, Молодіжної ради.

Вперше в нашому місті запроваджена облікова система пільгового проїзду в громадському транспорті за допомогою персоніфікованих електронних карток. В перспективі ці картки, можливо, перевтіляться в своєрідну картку містянина, що включатиме в себе не тільки оплату проїзду, а й медичні, освітянські послуги тощо.

В цьому році ми підписали Меморандум з Ізраїлем про наміри запровадження в Павлограді електронної системи «Smart-city», яка включатиме себе і стрічку новин, і доступ онлайн до відеокамер, і виклики надзвичайних служб, і оплату комуналки тощо. Думаю, що ми її в 2020 році запустимо.

– Яке місце сьогодні займає Павлоград на всеукраїнській арені міст? Чим ми можемо пишатися?

– Ну, наприклад, по рівню сплати податків, соціально-економічному розвитку в рейтингу міст у Дніпропетровській області Павлоград на сьогодні займає 3 місце.

Що стосується всеукраїнського рейтингу, то можна сказати по окремим напрямкам. Зокрема по спорту. Наприклад, Федерація футболу м. Павлограда серед федерацій інших міст зайняла перше місце. В нашому місті чудові творчі колективі, талановиті діти, спортсмени, якими ми можемо пишатися. Це і вихованці Клубу акробатичного рок-н-ролу «Восторг», і кікбоксери, і гирьовики-пенсіонери, що стали чемпіонами світу та України. Таких досягнень у нас дуже багато. Про наш високий рейтинг в Україні каже і те, що в Павлограді відкрився ресторан швидкого харчування міжнародної мережі «KFC», який працює тільки в Дніпрі, Харкові та Києві. Наше місто входить в Асоціацію міст України. Павлоград постійно запрошують до участі у різноманітних форумах та конференціях, всеукраїнських міжнародних проєктах. Можна сказати, що за останні роки імідж міста значно покращився. Наше маленьке місто у всіх на слуху, нами цікавляться. Бо Павлоград є перспективним та привабливим – і індустріально, і своїм географічним та транспортним (логістичним) розташуванням. Інвестицій в місто стало більше. В нас готові вкладати гроші. Але, нажаль, єдиний поки що стримуючий фактор для партнерів та інвесторів, це війна на Донбасі та наше близьке розташування до лінії фронту. Однак ми будемо сподіватися на краще. Зокрема на те, що буде реалізований проєкт Індустріального парку.

– Під час своєї зустрічі з громадськістю, ви пообіцяли, що наступний 2020 рік буде роком мікрорайонів?

– Так, це правда. В 2020 році 90 % робіт, що стосуються благоустрою міста, будуть виконуватися на території усіх мікрорайонів Павлограда. Це і доріжки, і ремонт та реконструкція систем освітлення, і благоустрій парків та скверів, приведення їх до ладу, поточний ремонт доріг та тротуарів.

Так, наприклад, на селищі ім. 18 вересня буде проведений капітальний ремонт центральної Алеї Козацької слави (за кошти обласного бюджету – близько 10 млн грн), виконано реконструкцію мосту через річку Кочерга (з вул. Клубної на вул. Боженка), поточний ремонт дороги по вул. Боженка, зроблені тротуари по всьому мікрорайону.

На селищі Шахтобудівників буде проведений капремонт проспекту Шахтобудівників (за кошти обласного бюджету – близько 18 млн грн), збудований скейт-ленд-парк.

На селищі ПЗТО – буде зроблена система водовідведення (дощової каналізації) по вул. Балашовській, нові доріжки та тротуари, виконано будівництво скейт-ленд-парку в районі стадіону «Прометей».

На селищі Полігон планується розчистити сквер біля басейну «Дельфін», висадити там дерева та кущі, встановити лавочки, тротуарні доріжки викладуть бруківкою.

Багато робіт щодо ремонту доріг буде зроблено і в приватному секторі по всьому місту. В цьому році в бюджеті закладені кошти (близько 300 тисяч грн) на придбання підсипочного матеріалу, в січні місто придбає грейдер для проведення дорожніх робіт.

– Які ще проєкти будуть реалізовані в Павлограді в наступному році?

– Наразі існує домовленість, що, можливо, у 2020 році, з обласного бюджету будуть виділені кошти (близько 10 мільйонів) на розчистку ріки Вовча від пішохідного мосту вздовж центрального пляжу. Також нещодавно до мене звернулась місцева громадська організація по захисту тварин і риби. Вони пропонують в наступному році реалізувати досить цікавий проєкт – запустити у річку Вовча кілька різновидів риби, які самостійно природним шляхом будуть очищувати воду від мулу, забруднення та зайвих рослин.

Ми ще довго балакали з міським головою щодо впровадження у місті індивідуального опалення, позитивного і негативного досвіду Павлограда в реалізації деяких проєктів, інноваційних ідей і планів на майбутнє.

Наостанок Анатолій Вершина привітав усіх мешканців та гостей міста з Новим роком та Різдвом:

«Рік, що минає, був роком випробувань, вибору, змін та нових звершень для всіх нас. Ми обрали нове керівництво держави. Сподіваюсь, що це стане новим вектором руху у розвитку нашої країни та наблизить час повернення миру та злагоди. Найголовніше – не втрачати оптимізму і неодмінно пам’ятати, що майбутнє залежить від кожного з нас. І що саме ми можемо власними силами, власним розумом і руками побудувати завтрашній день, перетворити Павлоград у сучасне та комфортне місто. Попереду у нас багато роботи. Хочу побажати усім павлоградцям терпіння, розсудливості при прийнятті будь-яких рішень, мудрості! Нехай наступний рік принесе нові успіхи та досягнення, добрі зміни і впевненість у діях та рішеннях, а казкові новорічні свята наповнять теплом, щастям, любов’ю та радістю кожну родину! З Новим 2020 роком, шановні земляки!»

Бесіду вела Анна Третьяк

 

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.