Стихійна торгівля продуктами харчування є загрозою епідемічного добробуту населення

З метою ліквідації та запобігання виникнення несанкціонованої торгівлі в м. Павлоград 21 лютого 2018 р. у виконкомі Павлоградської міської ради була проведена розширена нарада під головуванням заступника міського голови Світлани Григорівни Пацко.

За результатами наради було вирішено проводити систематичні комплексні рейдові заходи, продовжувати активну роботу щодо повної ліквідації стихійної торгівлі, на порушників складати адмінпротоколи та, за необхідністю, проводити конфіскацію предметів торгівлі.

22 та 23 лютого відбулися перші рейди по ліквідації несанкціонованої торгівлі в центральній частині міста за участю начальника інспекції з питань благоустрою території м. Павлоград комунального підприємства «Затишне місто» В.В. Соловйова, в.о.начальника відділу розвитку споживчого ринку та підприємництва А.О. Гудожник, начальника сектору превенції Павлоградського відділу поліції ГУНП України в Дніпропетровській обл. А.Г. Ноженко , в.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в м.Павлоград С.В. Мурашко.

Також у рейдах взяли участь інспектори інспекції благоустрою Сергій Сербін та Олександр Шкуропат.

Розмови інспекторів з вуличними торговцями загалом були емоційними. Своє невдоволення щодо падіння рівня життя в країні торговці переносили на інспекторів.

Лише одна молочниця з с. Воскресенівка Васильківського району, яка приїхала в Павлоград і торгувала молоком на вулиці Шевченко, прямо  без заперечень підписала вручений їй припис. Далі жінка з розумінням взяла свої бідони і пішла на територію центрального ринку. Проте інші жінки та чоловіки, які торгували тут молоком та ковбасою, довго відстоювали свою точку зору, розмовляючи на завищених тонах.  Правда, під прицілом фотокамери вони розбігалися в різні боки.

Багато перехожих зупинялися та ставали слухачами розмови. Це дало змогу  учасникам рейду під час спілкування з містянами повторювати знову й знову,  що придбані з рук продукти харчування не можуть відповідати санітарним нормам.

Проте, на жаль, деякі жителі необачно вважають, що, навпаки, такі продукти дешевші та свіжіші. [read more=”Читати далі…” less=”Згорнути…”] 

Як сказав інспектор Сергій Сербін, треба б  павлоградцям у таких випадках задуматись: ким та в яких умовах виготовлені ці харчі,  де вони зберігались і в яких «клунках» вони транспортувались? Також покупцеві невідомий стан здоров’я тих людей, які займались виготовленням цих продуктів.

Автору статті не виходить з пам’яті спогад про те, як декілька років тому назад  спеціалісти міського відділу охорони здоров’я повідомили журналістів, що квашеною капустою на одному зі стихійних ринків торгувала жінка з серйозним венеричним  захворюванням. І хіба вона така одна?

Щ раз наголошуємо, що продукти, які реалізуються с землі. не проходять ніякого контролю, їх якість і свіжість ніким не контролюється, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, особові медичні книжки відсутні, порушується температурний режим реалізації, зберігання тощо). Про яку гігієну можна говорити?

Весь бруд і вихлопні гази залишаються на цих продуктах. Та і що можна заощадити людям, які купують продукти на стихійних ринках? Декілька копійок чи гривню? А порушення в місцях неорганізованої торгівлі є потенційно-небезпечними у виникненні спалахів харчових отруєнь, інфекційних захворювань серед населення, бо походження продуктів нікому не відоме. Особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання. Придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до лікарняного.

Як розповів Володимир Соловйов, у відношенні до вуличних торговців існують  ст. 152, ст.160 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”. При виявленні порушень норм і правил благоустрою, за здійснення торгівлі в невизначених місцях  на таких правопорушників накладається  штраф в розмірі: ст.152 КУпАП:

— на громадян — від двадцяти  до вісімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( від 360 грн до 1360 грн);

— на громадян – суб`єктів підприємницької діяльності — від п`ятидесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( від 850 грн до 1700 грн).

  1. ст.160 КУпАП :

— торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої;

— торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне  за собою накладення штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгів.

Ще раз закликаємо  мешканців  міста:  не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі! Бережіть себе та своїх близьких! Будьмо свідомими!

Вам у цьому допоможуть міські служби. Рейди з ліквідації незаконної стихійної торгівлі  будуть набирати ще більшої сили.[/read]

 

 

 

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.